Kinoayı güzelce yıkadım ve bir bardak su ile haşladım. Bir tutam da tuz koydum. Kinoalı mercimek köftesinde, kırmızı mercimek kullanıyorum. Bir diğer tencerede, yine aynı şekilde güzelce yıkadığım 1 bardak kırmızı mercimeği iki bardak suyla haşladım. Buna da 1 kaşık tuz koydum. Salçanız tuzluysa tuz miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz tabii. Artık bu detayları siz kendi damak tadınıza alışkanlıklarınıza göre değiştirebilirsiniz. Ben sadece kullanılan malzemeyi ve yapım aşamalarını anlatmak istiyorum sırayla. Ben kinoalı mercimek köftesi tarifi blogumda da vermiştim.
Evet, mercimek ve kinoanın sularını çekmesini bekledim. Ondan sonra içine önceden haşladığım bir adet patatesi doğradım, patates konusu karışık, koymamayı tercih edenler de var ama ben köftenin tutması için koyuyorum özellikle kinoalı mercimek köftesinde. Anıl Uzun’un kinoalı mercimek köftesinin sırrı bu. Baharatları da ekleyip kapağını kapatıyorum ve demlenmeye alıyorum.
Başka bir kapta yemeklik doğradığım soğanı ve yeşil soğanın beyaz kısımlarını salçalarla birlikte kavuruyorum, hani salçanın kokusu çıkana kadar derler ya, o şekilde bir kokusunu çıkarıyorum. Altını kapattıktan sonra sıcağı geçsin diye bekliyorum, onu beklerken yeşil soğanların yeşil kısımlarını ince ince doğrıyorum ben mesela, sonra salçayı mercimek karışımına döküyorum ve karıştırıyorum. Burada yine sıcağının geçmesini beklemek için maydanozları alıyorum ve ince ince doğruyorum. Doğrama işini bitirince mercimeğin sıcağının elimle yoğurabilecek kadar geçmiş olup olmadığına bakıyorum, ve kaşıkla karıştırarak biraz daha soğutmaya çalışıyorum. Yeterince soğuyunca ellerimle yoğurma işine girişiyorum, biraz yoğurduktan sonra, yani patates, kinoa hepsi birbirine iyice karıştıktan sonra yeşillikleri döküyorum ve bir tur daha yoğuruyorum. Tadına tuzuna bakıyorum, her şeyi yerindeyse, köfte şeklinde sıkıyorum ve servis tabağına alıyorum.
Servis ederken göbek marul güzel oluyor.
Herkese afiyet olsun, detaylı fotoğraflarla ile blogumu ziyaret etmeyi unutmayın.
Comments
Post a Comment